De leukste opdrachten

7 september 2019 Uit Door Hessel Voortman

Het is alweer lang geleden dat ik als promovendus diep begraven zat in het onderzoek. Onze buitenlandse collega’s spraken we regelmatig op congressen.

Op een goede dag bespraken een Britse collega en ikzelf onze toekomstplannen. Op mijn voornemen te solliciteren bij een ingenieursbureau reageerde hij met “You are not the type to be doing run-off-the-mill engineering”. En begin deze maand werkte ik toch alweer 17 jaar bij zo’n bureau? Had de collega ongelijk?

Ik denk het niet.

Ik ben inderdaad niet een type voor “run-off-the-mill”. Wat hij niet besefte (en ik ook niet) is dat er heel veel niet-standaard werk in de projecten zit. Persoonlijk geniet ik altijd het meest van ontwerp-opdrachten die op het eerste oog helemaal niet kunnen.

Een voorbeeld: maak een spuisluis vispasseerbaar door zout water in te laten terwijl zout water inlaten niet is toegestaan. Dan heb je even denkwerk te doen met je team. En als het dan ook nog lukt ben je natuurlijk helemaal gelukkig.

De Britse collega is professor geworden en is gelukkig met zijn keuze. En ik ook.