Branding

19 september 2019 Uit Door Hessel Voortman

Hoek van Holland, september 2019

“Ik vaar rustig met de golven mee”

De eerste golf die ik tegen kom is meteen een flinke breker. De punt van mijn kajak verdwijnt onder water en een doffe dreun op mijn bovenlijf ontneemt me even de adem. Ik krijg een flinke hap zout water binnen en dan ben ik er doorheen. Flink doorpeddelen want bij elke dreun kom je tot stilstand en ik wil vooruit.

Na enkele minuten ben ik door de branding heen. Golven zijn er nog steeds, maar ze rollen onder me door en breken verderop; het is altijd een vreemd gezicht om van achteren op de branding te kijken.

Nu begint het spel.

Ik draai mijn kajak richting strand en vaar rustig met de golven mee terug de branding in. De voorpunt zakt weg en achter me klinkt geruis. Ik zet aan en breng mijn zwaartepunt naar achteren. Zo kom ik in een surf. Koers houden is lastig bovenop de golfkam, ook nu. Plotseling draait de kajak snel naar links en ik kom parallel voor het golffront te liggen. Ik laat me vallen richting zee en steek mijn peddel in het water. Zo ontstaat een fragiel evenwicht tussen mij en de golf en word ik met het golffront meegevoerd naar het strand. Dat gaat hard en voelt alsof een enorme hand je met een rotgang over een wasbord voortduwt. Hier ben ik voor gekomen.

Het spel gaat door. Uitvaren door de golven heen en dan surfen naar het strand. Het gaat lekker. Het is ruim 20 jaar geleden dat ik dit heb gedaan. Ik pak weer een golf en zet flink aan. Planerend als een speedboot vaar ik van de golf af om beneden direct weer te worden ingehaald en meegevoerd door een woest schuimend front.

“Ik breng mijn zwaartepunt naar achteren”

Weer vaar ik uit. Midden in de brekerzone komt de hoogste muur op me af die ik tot dan toe heb gezien. De kajak verdwijnt wederom onder water en ik krijg plotseling een tik van links.

Ondersteboven lig ik in de golven.

Een zwembad in Baarn, januari 2019

“Je zet je rol te vroeg in. Daardoor gebruik je veel kracht en is je rol minder zeker”.

Het is winter en dus tijd voor de zwembad-training. Het is 30 jaar geleden dat ik heb geleerd om met een kajak te “rollen” maar ik heb lang niet gevaren. Onder leiding van clubgenoot D. haal ik de techniek weer op. Acht weken werk ik aan mijn techniek en aan het eind van die periode kan ik weer rollen.

Gekleed in zwembroek en in warm zwembadwater.

Hoek van Holland, september 2019

Goed, ik lig dus op m’n kop in de branding.

Brandingvaren kent risico’s en daarom ben ik goed aangekleed. Ik draag een surfpak en zwemvest en heb een helm op mijn kop. Zo’n volumineus bovenlijf maakt de rol minder zeker. Het water is niet koud maar zicht is er evenmin. Toch lukt het om rustig te blijven en ik besluit om de rol in te zetten; uitstappen kan altijd nog. Ik breng mijn peddel boven water en ik hoor de stem van D: “Rol inzetten als je peddel haaks op je kajak staat”.

“Hier ben ik voor gekomen”

Ik kom boven.

Geen tijd om trots te zijn op mezelf; van links komt alweer een breker en weer ga ik in “bongo-slide” naar het strand. Vastgelopen op het zand heb ik tijd om blij te zijn.

Ik ben dol op de zee!

Foto’s: Ria Rietveld, KV Keistad